Over Somatic Experiencing©

Somatic Experiencing©

Het leven gaat over genieten, we worden voornamelijk gedreven door nieuwsgierigheid en plezier. En soms wordt dit genieten geblokkeerd door overweldigende gebeurtenissen die voor ons brein te groot, te onverwacht of te snel zijn om goed te verwerken. De ervaring wordt als het ware bevroren in je lijf en dat kan tot een trauma leiden, met psychische en lichamelijke klachten als gevolg. Zelfs tot jaren na de gebeurtenis kan dit ineens tot uiting komen. Somatic Experiencing© is ontwikkeld door Peter Levine en is een methodiek die je o.a. leert om vastzittende energie te ontladen. Daarna behoren nare herinneringen en/of symptomen echt tot het verleden en kun je makkelijker ontspannen en genieten in het hier en nu. Het helpt je het zelfregulerende mechanisme van je lijf weer op gang te brengen en de draagkracht ervan te vergroten. Met als resultaat meer zelfvertrouwen en veerkracht.

Wat cliënten zeggen

 • ‘Ik leef weer!’
 • ‘Het voelt alsof een zware last van mijn schouders is gevallen.’
 • ‘Ik weet nu: how to deal with life.’
 • ‘Ik voel me evenwichtiger en emotioneel een stuk stabieler.’
 • ‘Ik wilde dat ik dit eerder had gekend.’
 • ‘Ik kan eindelijk weer ontspannen en goed slapen.’
 • ‘Ik kan stress nu veel beter hanteren.’
 • ‘Ik raak niet meer in paniek, ik kan weer helder denken.’
 • ‘Geluk is wél voor mij weggelegd.’
 • ‘Ik kan weer genieten.’
 • ‘Ik doe weer mee in de maatschappij, zoals mijn vrienden.’

Hoe werkt de methodiek?

Somatic Experiencing© is een ‘bottom-up’ methodiek. We gebruiken de  lichaamsensaties als ingang om de symptomen van trauma te verwerken.

Het trauma wordt niet veroorzaakt door de gebeurtenis zelf maar door de reactie van ons brein. Deze krijgt als het ware kortsluiting wat zorgt voor een onbalans in het zenuwstelsel. Het zijn de symptomen van deze onbalans die ons dagelijks leven behoorlijk in de weg kunnen zitten. Kijk voor een lijst van symptomen hier.

Ik help je toegang te krijgen tot de fysieke herinneringen van de gebeurtenis en niet het verhaal zelf. Soms weten we niet wat er is gebeurd omdat het in de heel vroege kindertijd heeft plaatsgevonden of zelfs prenataal, waar geen woorden en/of beelden zijn. Het lichaam ‘spreekt’ echter door de sensaties waardoor we toch toegang tot het trauma hebben en blokkades kunnen oplossen. Dit kan gepaard gaan met trillingen, schokjes of schudden. Ook geeuwen, oprispingen en emotionele ontlading als huilen horen bij het ontladen van het trauma. We bereiken dit door te focussen op wat er voelbaar is in je lichaam, ook kunnen er beelden opkomen, emoties en beweging. Indien nodig ondersteun ik door aanraking.

Somatic Experiencing© is een vriendelijke methodiek die de natuurlijke schommeling van het zenuwstelsel weer opgang brengt. Door middel van het heen en weer ‘bewegen’ tussen tegengestelde sensaties als koude/ warmte, contractie/ expansie, genot/ pijn wordt de balans hersteld. Ook emoties, beelden en overtuigingen nemen we hierin mee. Dit herhalende en ritmische  proces helpt je een grotere capaciteit tegen stress te ontwikkelen en meer in het ‘hier en nu’ te blijven, de plek waar we nieuwsgierig en creatief kunnen zijn.