Tinnitus (oorsuizen)

Omdat mijn man al enige tijd tinnitus heeft ben ik mij hierin gaan verdiepen. Het was voor mijn man een enorme schok, want hoe ga je om met een keihard geluid in je hoofd dat je niet kunt uitzetten en waar je niet aan kunt ontsnappen? Waar komt het vandaan? En hoe kom je ervan af? Somatic Experiencing© is bij een aantal gevallen een heel goede methodiek gebleken om oorsuizen te verminderen. Tinnitus kan namelijk o.a. het gevolg zijn van overbelasting, stress en/of onverwerkte trauma’s. In de sessies zijn dit dan ook de uitgangspunten om mee te werken. Wanneer het zenuwstelsel meer tot rust komt is de kans groot dat daarmee de tinnitus ook meer naar de achtergrond verdwijnt. Wil je meer weten hoe Somatic Experiencing© jou kan helpen bij tinnitus, bel of mail me gerust.

Helaas is er (nog) geen medicijn ter genezing. Naast Somatic Experiencing© is er een heel scala aan andere behandelingen en praktische handwijzen om het oorsuizen beter te hanteren. Hieronder staat een aantal links naar alternatieve behandelingen, kennissites en tips die voor mijn man heel behulpzaam zijn geweest in zijn zoektocht naar verzachting van de tinnitus.


  • Algemeen kun je stellen dat het lichaam om wat voor reden dan ook hoog geactiveerd/ in stress is. Dit prikkelt de tinnitus. Alles wat je kunt doen om je lijf tot ontspanning te brengen is meegenomen. Wandelen in de natuur, massages, naar fijne muziek/ geluiden luisteren, yoga, meditatie, aangename geuren etc. Kortom alles dat fijn is voor jouw is goed. Het uit je hoofd gaan en in je lichaam zakken blijkt erg behulpzaam te zijn bij de acceptatie en verminderen van tinnitus en/ of duizelingen.
  • Mijn man heeft veel gehad aan Julian Cowan Hill, een Londense ervaringsdeskundige cq. psychotherapeut. Zijn benaderwijze sluit heel goed aan bij Somatic Experiencing© , omdat ook hij het zenuwstelsel als ingang neemt. Hill geeft zelf Cranio Sacraal Therapie en bevestigde tevens: ‘Somatic Experience works fantastic for tinnitus! But, better not have your wife treat you…
  • Dan is er nog de stichting Yokoso onder leiding van KNO-arts en tinnitusspecialist Bas de Cock van het Amstellandziekenhuis, die ik een zeer warm hart toedraag. De stichting organiseert retreats in Portugal waar een team vanuit een holistische visie mensen ondersteunt de tinnitus, draaiduizeligheid en Ménière te verminderen. Nieuwsgierig naar deze inner silence retraite? Klik hier.
  • Het boek van Olav Wagenaar Eerste hulp bij oorsuizen is een zeer compleet overzicht van wat tinnitus is en hoe je ermee kunt omgaan. Ook geeft hij nuttige aanwijzingen voor zelfhulp. Een aanrader.
  • Stichting Hoormij heeft ook erg veel informatie over tinnitus en ander gehooraandoeningen op hun site staan en een hele reeks aan medische en alternatieve behandelingen. Het is absoluut de moeite waard daar eens te gaan kijken al was het maar om te lezen dat ermee-moeten-leren-leven een wel heel magere boodschap is om te ontvangen na de diagnose.